BN De Stem crisis recepten

Knolgewassen met buikspek en gepocheerd ei (4 pers)(voorgerecht) 

1 kleine knolselderij
½ ltr. Melk
2 meiknollen
300 gr vers buikspek
4 kakelverse eieren

voorbereiding:

Schil van de knolselderij snij in bokjes van 2 cm. Blokjes beetgaar blancheren. De restjes apart bewaren. Meiknol schillen in dunne plakken snijden en daar gelijkmatige rondjes uit steken, beetgaar blancheren. De restjes van de meiknollen en de knolselderij opzetten met half water en half melk zout en peper en gaar koken. Afgieten; het vocht opvangen en de groentes pureren met een blender. Buikspek in blokjes snijden.

Afmaken:

Eieren pocheren. Klein pannetje met water en een scheut azijn tegen de kook aan brengen met een lepel een kolkje maken in de pan en de eieren een voor een in breken en zacht garen. Schep de eitjes als ze gaar zijn uit de pan en bewaar ze in lauw water. Spek en knolselderij licht aanbakken, de puree opwarmen, meiknol smoren, en het kookvocht met een beetje boter opschuimen met staafmixer .

Opmaken:

Cirkel puree op een bord, daarop de blokjes knolselderij, rondjes meiknol, spek en gepocheerd ei. Af schuimen met het kookvocht.

 

Aardappelpreicrème met gekookte ham (4 pers)(tussengerecht) 

200 gr aardappel
1 prei
½ ltr. Kippen bouillon
¼ ltr. Room
2 sjalotten
200 gr gekookte ham blokjes

Voorbereiding

Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. De prei in de lengte halveren en een gedeelte van het lichte stuk in zeer fijne halve ringetjes snijden de rest wat grover. Het donkere deel niet gebruiken. Sjalotje snipperen, aanzetten met de aardappel en grove stukken prei. Afblussen met kippenbouillon, room en zout & peper, gaarkoken, blenderen en op smaak brengen.

Opmaken:

In een diep bord de ham blokjes met de fijn gesneden prei doen daarop de hete crème scheppen.

 

Stamppotje witlof met hardgekookt ei en zalm (4 pers)(hoofdgerecht)

½ kg kruimelige aardappel
4 witlof stronkjes
4 hardgekookte eieren
1 appel
600 gr verse zalm
boter,melk

Voorbereiding:

Van de aardappelen een mooie stevige puree maken met wat boter en warme melk. Haal de kern uit de witlof en fijn snijden. Appel en ei in brunoise snijden, en alles vermengen met de hete puree. Zalm zouten en peperen en bakken.

Opmaak:

Stamppot midden op het bord plaatsen en de zalm erbovenop.