Kunstcollectie

De basis van de imposante kunstcollectie van De Zwaan is gelegd door grootvader (Opa Koek) Johan Peijnenburg, grondlegger van de Koekfabrieken in Geldrop en samensteller van de ”collectie Peijnenburg”. Met als het hoogtepunt in zijn collectie een aantal werken van Dubuffet, Braque, Léger, Kees van Dongen en Isaac Israëls.

Vader Ad Peijnenburg mocht een groot aantal schilderijen van zijn vader lenen. Het busje van de koekfabriek kwam eens per maand en in plaats van koek, werden Appel’s, Lataster’s en Zadkine’s uitgewisseld.

Ad heeft hoofdzakelijk Haagsche School impressionisten verzameld zoals Jan Sluiters, Jacob Maris, Marius Bauer, Suze Robertson en een klein beetje COBRA zoals Broer Dobbelsteen.

Nadat Ad Peijnenburg is overleden hebben Roland en zijn broers en zus de collectie geërfd. Nu is het depot De Zwaan geworden en kunnen alle kinderen regelmatig werken komen lenen.

De ruggengraat van de kunstcollectie zijn dus de schilderijen van Johan en Ad Peijnenburg maar er worden elk jaar wel een paar kunstwerken aan toegevoegd. Roland heeft naast foto en video art werken gekocht van Herman Brood, Jan Sierhuis, Robert Terwindt, Brigit van Bracht en Cole Morgan.

Maak ook eens kennis met de schitterende kunstcollectie bij De Zwaan!